Belugalinsallad med fetaost som är fräsch och enkel
Sugen på något lätt men mättande? Här är hur du svänger ihop en belugalinsallad med fetaost som funkar till lunch, middag och matlåda.
- Ingredienser och mått
- Så lagar du belugalinsallad
- Smaksättningar och variationer
- Servera smart till lunch och middag
- Näring och mättnad i enkel form
- Känslig mage och linser
- Olja, syror och dressing
- Dryck som passar till
- Planera, spara och laga för veckan
- Kalorier och portionsstorlek
- Byt ut och variera
- Våra rekommenderade produkter
- Frågor och svar
Ingredienser och mått
Du vill ha ett recept som går rakt på sak. Så här tänker jag: håll det kort, använd bra råvaror och bygg smak i lagren. Belugalinserna ger tugg och färg. Fetaost ger sälta och krämighet. Resten är fräscha grönsaker och en enkel dressing.
Bas för 4 portioner matig sallad:
- 2,5 dl torra belugalinser
- 150 g fetaost, smulad
- 1 liten rödlök, finhackad
- 250 g körsbärstomater, halverade
- 1 gurka, tärnad
- 1 stor näve bladpersilja eller basilika, grovhackad
- 1 citron, skal och saft
- 3 msk olivolja
- 1 tsk torkad oregano, nypa chiliflakes (valfritt)
- Salt och svartpeppar
Tänk så här: lins + sälta + syra + ört + crunch. Det är den enkla formeln. Har du ruccola, paprika eller rostade frön hemma? Släng i en näve för extra textur. Vill du lyfta örterna: torkad oregano eller persilja funkar fint, och basilika ger sommarkänsla även i januari.
| Råvara | Mått | Tips |
|---|---|---|
| Belugalinser | 2,5 dl torra | Skölj noga, koka mjuka men med tugg kvar |
| Fetaost | 150 g | Smula grovt för krämiga pockets i salladen |
| Citron | 1 hel | Riv skalet fint, pressa saften i dressingen |
| Olivolja | 3 msk | Rundar av syran och binder smakerna |
| Örter | 1 stor näve | Bladpersilja, basilika eller oregano – blanda gärna |
Så lagar du belugalinsallad
Här är hur jag tänker. Gör linserna först, bygg ihop resten under tiden, och vänd ihop allt medan linserna fortfarande är lite ljumna. Smakerna gifter sig bättre så.
1) Skölj belugalinserna i kallt vatten. 2) Koka i lättsaltat vatten 18–22 minuter. 3) Häll av och låt ånga av. 4) Vispa ihop citronsaft, citronskal, olivolja, salt och peppar. 5) Blanda grönsaker och örter i en stor skål. 6) Vänd ner linserna och häll över dressingen. 7) Smula i fetaosten allra sist och vänd försiktigt.
Vill du ha mer crunch? Toppa med rostade pumpakärnor eller groddar. En nypa chiliflakes ger fin värme. Och om salladen ska stå ett tag: spara lite dressing till servering så allt känns fräscht när det är dags att äta.
Smaksättningar och variationer
Du kanske vill twista smaken utan att börja om. Testa rostad paprika, oliver, eller tärnad avokado för extra krämighet. En citronig vinkel funkar alltid; kika på en enkel citronvariant (annonslänk) om du gillar tydlig fräschör.
Örter gör stor skillnad. Torkad oregano är lätt att dosera och ger medelhavskänsla. Persilja gör salladen pigg och grön, medan basilika rundar av med mjuk sötma. Vill du ha lite sting: lägg till en nypa spiskummin i dressingen eller mortla senapsfrön och vispa med oljan.
Mer mättnad? Blanda i kokt quinoa, rostad sötpotatis eller ugnsbakad blomkål. Behöver du något mer proteinrikt på sidan är grillad halloumi, lax i ugn eller stekt svamp tre enkla vägval. Tänk lager på lager, inte allt på en gång.
Servera smart till lunch och middag
Det fina med belugalinser är att de håller ihop. Salladen funkar i matlåda, på buffé och i picknickkorg. Varm dag? Servera den kylskåpskall med extra citron. Kall kväll? Ljumma linserna lätt i pannan innan du blandar i dressingen.
Vill du göra den till en hel måltid: lägg salladen på en bädd av ruccola, toppa med extra grönsaker och servera med ett gott bröd. Är du mer sugen på något rustikt vid sidan av kan du kika på goda grytor för en matigare kombo när tiden finns.
Ibland vill man avsluta med något litet sött. Då passar chokladbollar som enkel dessert på fikabordet efter salladen. För fler idéer i samma anda, bläddra gärna bland våra recept och bygg din egen meny.
Näring och mättnad i enkel form
Belugalinser ger bra tugg och upplevd mättnad. Tänk linser som bas, grönsaker för volym, och fetaost för sälta och känsla. Vill du läsa på om hur olika kolhydrater påverkar blodsockret kan en kort GI-tabell (annonslänk) ge översikt när du väljer tillbehör.
Kalorier kan vara intressant om du planerar matlådor eller äter ute ofta. En snabb genomgång av hur olika sallader kan skilja sig i energi finns i salladskalorier (annonslänk). Använd det som en riktning, inte en regel. Smak först, sen justerar vi mängderna.
Här är min enkla princip: lägg mer av det gröna, justera osten efter humör, och låt dressingen vara lätt men tydlig. Då känns salladen både rimlig och rolig att äta, även en tisdag i full fart.
Känslig mage och linser
Vissa magar reagerar på baljväxter. Det är inte konstigt. Skölj linserna, koka dem mjuka, och börja med en mindre portion om du är ovan. För fler anpassningar vid känslig mage kan IBS-mage (annonslänk) ge praktiska spår att testa.
En annan idé är att blanda ut en del av linserna med finhackade grönsaker eller rostad sötpotatis. Det gör salladen snällare i konsistens och mer varierad i tugget. Och nej, du måste inte äta allt på en gång – spara hälften till imorgon.
Olja, syror och dressing
Det är dressingen som binder allt. Jag går ofta på tre delar olja till en del syra, plus salt och peppar. Olivolja är standard. Vill du prova annat fett i varm matlagning finns info om kokosolja (annonslänk), men till just den här salladen gör olivolja jobbet snyggt.
Citron ger fräsch syra. Vinäger funkar också, särskilt rödvins- eller äppelcidervinäger. Smaksätt försiktigt med torkad oregano, en gnutta honung eller en nypa spiskummin. Tänk små steg – du kan alltid lägga till, svårare att ta bort.
Dryck som passar till
Är du sugen på något friskt till salladen? Kalla juicer med ingefära eller citrus passar fint. Vill du ha idéer för fräscha kombinationer kan du hämta inspiration från juiceidéer (annonslänk) och göra en enkel variant hemma.
Gillar du kryddiga smaker? En mild, varm dryck kan runda av måltiden. Exempel och smakspår hittar du via jamu (annonslänk). Välj det som känns gott och enkelt i stunden.
Planera, spara och laga för veckan
Matlådetänket? Koka dubbel sats linser när du ändå är igång. Förvara linser, dressing och grönsaker separat, och blanda ihop vid servering. Vill du ha fler rätter att kombinera med under veckan kan du hitta lätt inspiration (annonslänk) som håller tempot uppe när tiden är knapp.
När kylskåpet känns tomt, bygg på grundidén: lins + sälta + syra + ört. Plocka det som finns. En halv paprika, lite oliver, en rest kokt potatis – det blir bra. Bra nog räcker långt i en vardag.
Kalorier och portionsstorlek
Det går att uppskatta energi-innehållet utan att krångla. Använd en enkel kaloritabell (annonslänk) för att få grepp om mängderna i din version av salladen.
Äter du ute eller beställer hem händer det att sallader drar iväg i energi. En översikt över hur sallader kan skilja sig finns i salladskalorier (annonslänk). Jag brukar tänka: välj grön bas, lagom dressing, och lägg till mättnad efter behov.
Byt ut och variera
Tänk så här: samma struktur, andra komponenter. Då blir vardagsmaten mindre tråkig och du lär känna dina egna favoriter över tid.
| Byt detta | Mot detta | Ungefärlig mängd |
|---|---|---|
| Belugalinser | Svarta bönor | 2 burkar, sköljda |
| Fetaost | Halloumi | 200 g, snabbt stekt |
| Citron | Äppelcidervinäger | 2 msk |
| Rödlök | Vårlök | 1 knippe, skivad |
| Persilja | Basilika | 1 stor näve |
Vill du nörda ner dig i örter en smula: torkad oregano är ett enkelt knep för att ge medelhavssmak på sekunder, och torkad persilja är guld när färskan inte ligger i kylen. Groddar som krasse eller ruccola tar salladen från god till riktigt pigg med minimal ansträngning.
Våra rekommenderade produkter
Mother Earth Basilika Eko, 300 g (annonslänk)
Torkad ekologisk basilika som smaksätter tomat, grönsaker och dressing. Praktisk mängd för frekvent användning.
Sonnentor Oregano 150g EKO (annonslänk)
Ekologisk oregano i stor burk för vardagsmat. Passar tomatsås, linsdressing och enkla marinader.
Sonnentor Mungbönor, 120 g (annonslänk)
Milda mungbönor som kan groddas hemma. Goda i sallader, bowls och varma rätter.
GEO Ruccolafrö EKO, 30 g (annonslänk)
Frön för egna ruccolagroddar. Ger pepprig ton till sallader och smörgåsar på några dagar.
GEO Senapsfrö EKO, 50 g (annonslänk)
Senapsfrön att grodda eller mortla. Ger krydda till dressing och enkla marinader.
GEO Groddningsställ m Avdelningar, 1 st (annonslänk)
Praktiskt ställ i flera nivåer för enkel groddning i köket. Lätt att diska.
Mother Earth Persilja Eko, 200 g (annonslänk)
Torkad persilja med ren smak. Strö över sallad, soppor och ugnsrostade grönsaker.
Mother Earth Oregano EKO, 125 g (annonslänk)
Ekologisk oregano i lagom burk. Lyfter linsrätter, tomatsås och enkla pizzor hemma.
Natur Drogeriet Oregano 40 g EKO (annonslänk)
Ekologisk oregano i mindre förpackning. Smaksätter grytor, såser och vardaglig pastarätt.
Can Bech Julpresentask med 3 ostmarmelader mini (annonslänk)
Tre små marmelader som passar till ostbrickan, tre smaker. Gott bredvid sallad och bröd.
Sonnentor Persilja 15g EKO (annonslänk)
Ekologisk persilja i mindre burk. Smidigt att ha nära spisen för snabb kryddning.
Sonnentor Dill 15g EKO (annonslänk)
Torkad dill med klassisk smak. God i potatissallad, såser och kalla röror.
Sonnentor Persilja 130g EKO (annonslänk)
Större burk persilja för flitig användning. Strö över grönsaker, soppor och salladsdressing.
Sonnentor Spiskummin Hel 40g EKO (annonslänk)
Hel spiskummin som rostas lätt för djupare smak. Passar i linsrätter och bröd.
GEO Groddningsburk 0,8 liter (annonslänk)
Glasburk med silikonnät för enkel groddning. Praktisk storlek för köksbänken.
GEO Ruccolafrö EKO 30g (annonslänk)
Ekologiska ruccolafrön för odling på bricka. Ger peppriga groddar till sallad och mackor.
Sonnentor Oregano 18g (annonslänk)
Ekologisk oregano med aromatisk karaktär. Avsluta rätter med en nypa för frisk smak.
Urtekram Äppeltärningar, 125 g (annonslänk)
Torkade äppelbitar som ger söt syra i sallad eller som topping på yoghurt.
Örtagubben Backtimjan, 50 g (annonslänk)
Torkad backtimjan med tydlig örtighet. Bra i dressing, ugnsrostade grönsaker och köttfria rätter.
Sonnentor Krassefrön, 120 g (annonslänk)
Frön för krassegroddar. En näve på toppen ger friskhet och lite sting.
Frågor och svar
Kan jag förbereda salladen dagen innan?
Ja. Förvara linser, grönsaker och dressing separat. Blanda vid servering och toppa med fetaost sist.
Vilka linser kan ersätta beluga?
Puylinser eller gröna linser håller bäst form. Röda linser blir mosigare och passar inte lika bra i sallad.
Hur länge håller belugalinser i kylen?
Kokta linser håller 3–4 dagar i tät låda. Låt dem svalna före infrysning om du vill spara längre.
Går det att äta salladen varm?
Absolut. Vänd ihop ljumma linser med dressingen och tillsätt fetaosten precis före servering.
Vilken ost funkar om jag inte har feta?
Smulad chèvre, grillad halloumi eller riven lagrad ost ger liknande sälta i olika stilar.